AI Act Aangenomen

De Raad van de Europese Unie heeft zijn oordeel gegeven: de AI Act is goedgekeurd. Met deze wet wordt het duidelijk wat je wel en niet mag met AI. Er worden kaders gesteld voor het toegestane gebruik van AI.

Volgende maand gaat deze wet in en hebben de makers van AI twee jaar de tijd om zich aan te passen. Wat ze moeten aanpassen is afhankelijk van het AI-model dat ze hebben.

AI die niet veel risico’s met zich meebrengt, moet bijvoorbeeld transparant zijn over het gebruik van het model. AI die veel risico’s met zich meebrengt, moet echter meer doen, zoals het bijhouden van logs, het waarborgen van nauwkeurigheid, en het beperken van risico’s. In deze gevallen is menselijk toezicht verplicht.

Ook voor overheden heeft deze wet betekenis, vooral binnen het ambtelijk apparaat. De politie mag bijvoorbeeld geen AI meer gebruiken voor voorspellend politiewerk en mag ook geen biometrische informatie zoals ras, religie, en/of geslacht meer gebruiken.

Om de EU te helpen, komt er een team bij: een AI Board en een AI Office. Daarnaast komt er een panel van experts en een adviesforum waar mensen die verstand hebben van AI, zaken kunnen aandragen bij de AI Board en de Commissie.

Volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn? Kijk anders op onze sociale media voor meer tips!

Instagram – RVBnet ICT B.V

Facebook – RVBnet ICT B.V

LinkedIn – RVBnet ICT B.V

Bronnen:

Artificial Intelligence Act. (2024). AI Act: Regelgeving voor Artificiële Intelligentie in de EU. Geraadpleegd op 23 mei 2024, van https://artificialintelligenceact.eu/

RTL Nieuws. (2024, 22 mei). Europese regels voor kunstmatige intelligentie: Wat mag wel en wat niet?. Geraadpleegd op 23 mei 2024, van https://www.rtl.nl/nieuws/tech/artikel/5451552/kunstmatige-intelligentie-europese-regels-ai-verbod-gevaarlijk

Tweakers. (2024, 21 mei). Europese AI Act is aangenomen en treedt over twee jaar in werking. Geraadpleegd op 23 mei 2024, van https://tweakers.net/nieuws/222190/europese-ai-act-is-aangenomen-en-treedt-over-twee-jaar-in-werking.html

Afbeelding: Unsplash.com